Τι σημαίνει βιώσιμη μόδα;
19 Sep

Τι σημαίνει βιώσιμη μόδα;

Posted By: John Doe Times Read: 6978 Comments: 0

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, έχεις ακούσει με κάποιο τρόπο για τον όρο “βιώσιμη μόδα”, ή αλλιώς sustainable fashion. Έχεις καταλάβει όμως τι ακριβώς σημαίνει; Κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό trend. Όμως στην πραγματικότητα είναι πολλά παραπάνω, κάτι που σίγουρα ήρθε για να μείνει. Για να κατανοήσεις τι ακριβώς σημαίνει “βιώσιμη” μόδα, πρέπει να αναλύσουμε κάποια γεγονότα και facts που αφορούν την μόδα γενικότερα, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η μόδα του σήμερα

Την τελευταία εικοσαετία το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτόν τον τομέα είναι αυτό της «γρήγορης μόδας» (fast-fashion), όπου σχεδιαστές και κατασκευαστές ρούχων ανανεώνουν τις συλλογές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τις προωθούν σε πολύ οικονομικές τιμές, με υλικά, επί το πλείστον, χαμηλής ποιότητας. Αυτή η τάση ενθαρρύνει εμάς τους καταναλωτές να αγοράζουμε (και να απορρίπτουμε) όλο και μεγαλύτερο όγκο ρούχων, δημιουργεί την ανάγκη του καινούργιου και απαξιώνει το παλιό. Πλέον ζούμε στην εποχή των trends, όπου ο μέσος άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα είδη ρουχισμού απ’ ό,τι πριν από 15 χρόνια. Σκέψου πόσες φορές έχεις αγοράσει κάτι, το φόρεσες μια φορά και μετά έμεινε για πάντα στην ντουλάπα σου.

Μόδα και περιβάλλον

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η βιομηχανία της μόδας θεωρείται η δεύτερη πιο μολυσματική βιομηχανία στον κόσμο. Όσον αφορά τις εκπομπές CO2 (άνθρακα) είναι υπεύθυνη για περισσότερες εκπομπές από όσες προέρχονται από την αεροπορία και τη ναυτιλία, μαζί! Αυτός που πληρώνει το τίμημα των χαμηλών τιμών της γρήγορης μόδας είναι η φύση, αν αναλογιστούμε ότι για να φτιαχτεί ένα τζιν χρειάζονται 7.500 λίτρα νερού. Αυτά ισοδυναμούν με την ποσότητα νερού που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος για επτά ολόκληρα χρόνια. Επιπλέον, περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι μικροϊνών, που ισοδυναμούν με τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, φτάνουν στον ωκεανό κάθε χρόνο.

Μόδα και ανθρώπινα δικαιώματα

Ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών κατασκευάζουν τα ρούχα τους σε χώρες με πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Αν κοιτάξουμε κατάματα τους ανθρώπους πίσω από τα ρούχα μας, η εικόνα σίγουρα δεν θα μας αρέσει. Πέρα από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν αρκετές ώρες χωρίς διαλείμματα, με μισθούς που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Δουλεύουν σε κτήρια, που επί το πλείστον, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερά και καρκινογόνα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ρούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάρρευση του κτηρίου Ράνα Πλάζα στο Μπαγκλαντές το 2013, στο οποίο στεγάζονταν αρκετά εργοστάσια ρούχων.

Τι μπορείς να κάνεις;

Κάπου εδώ έρχεται η έννοια της “βιώσιμης” μόδας, δηλαδή: η μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η μόδα που εστιάζει στην ποιότητα αντί για τη ποσότητα, στη διαχρονικότητα αντί για τα πρόσκαιρα trends. Η λύση είναι μία: πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια δύναμη που έχει ο καθένας από εμάς, ως καταναλωτής. Κάθε μας αγορά είναι σαν μία «ψηφοφορία». Για κάθε μάρκα στην οποία επιλέγουμε να διαθέσουμε τα χρήματά μας, αυτόματα «ψηφίζουμε» υπέρ των πρακτικών της και των αξιών της. Είναι 100% στο χέρι μας λοιπόν το ποιους επιλέγουμε να υποστηρίζουμε. Το να υποστηρίζουμε την βιώσιμη μόδα δεν είναι απλά μια τυχαία επιλογή, είναι ένας τρόπος ζωής. Και για όσους ρωτούν: ”γιατί τέτοιος «ντόρος» πια με αυτό το sustainability;” η απάντηση είναι ότι: η βιωσιμότητα είναι το μέλλον, γιατί οι πόροι που διαθέτει η Γη δεν είναι άπειροι, αλλά περιορισμένοι. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο το καλύτερο για εμάς και τον πλανήτη μας.

Πηγή: Fashionmanifesto.gr

@Instagram